Krótka historia pizzy w Neapolu na Florydzie?



Pizza jest popularnym daniem pochodzenia włoskiego na całym świecie, a w samych Włoszech termin pizza oznacza „płaską pizzę”. Pizza to zazwyczaj pikantna potrawa pochodzenia włoskiego, składająca się z cienkiej, zwykle okrągłej, płaskiej podstawy z ciasta drożdżowego, zwieńczonego serem, pomidorami i czasami innymi dodatkowymi składnikami, które zwykle piecze się na dużym ogniu, zwykle w węglu. – piec ceglany opalany cegłą. Mniejsza pizza nazywana jest pizzerią. W niektórych przypadkach pizza może być również podawana jako deser. Słowo „pizza” w języku włoskim w rzeczywistości oznacza „małe ciasto”.

Pizzaiolo to osoba, która robi to pyszne danie. Tradycyjnie pizzaiolo ma własne piece do pizzy, w których wyrabia się ciasto i dodatki. Dziś nawet miejsca, które nie mają własnych pieców do pizzy, nadal oferują pizzę swoim klientom; istnieje jednak tendencja do franczyz, które korzystają z usług prawdziwych pizzaiolos, czyli profesjonalnych kucharzy pizzy.

Po pierwsze, czym dokładnie jest chleb do pizzy? Tradycyjna baza lub „baza” autentycznej pizzy we Włoszech to w rzeczywistości cienki kawałek chleba wypełniony nadzieniem z mięsa, warzyw, sera i innych dodatków. Chociaż istnieje wiele wariacji na temat tematu, tradycyjna baza to: mozzarella, pomidor, oliwa z oliwek, pieczarki, bekon, kiełbasa, kurczak i jeden lub dwa rodzaje warzyw. Zazwyczaj ciasto miesza się z dużą ilością wody, aby było elastyczne i bardzo miękkie; piecze się ją w piecu opalanym drewnem na złoty kolor i chrupiący, tak jak prawdziwa pizza.

Innym aspektem przygotowywania autentycznej włoskiej pizzy jest pieczenie jej w ceglanym piecu, który może przybierać różne formy. W niektórych przypadkach pizza jest pieczona na gorącym kamieniu lub ruszcie. W innych przypadkach przygotowanie pizzy odbywa się w komorze dymowej lub gazowej, zamkniętej pokrywką. Jeszcze inne przykłady obejmują umieszczanie pizzy na piecu do pizzy, który jest ręcznie obracany przez właściciela lub personel podczas ich tury w piecu.

To, co sprawia, że ​​pizza neapolitańska jest tak ukochana przez tak wielu z nas, gdy byliśmy we Włoszech, to fakt, że ten rodzaj pizzy ma najbardziej naturalne składniki i najbogatszy, najbardziej maślany smak spośród wszystkich pizzy, jakie możemy tam dostać. Tradycyjnie ten rodzaj pizzy powstał w miejscowości Neapolia w prowincji Abruzzi we Włoszech. Najbardziej znanym stylem pizzy neapolitańskiej i prawdopodobnie tym, który prawdopodobnie najbardziej kojarzy się ze stylem pizzy, jest klasyczny neapolitański neapolitański, czyli po prostu neapolitański nobile, co oznacza po prostu „chleb z sosem pomidorowym”. Ten rodzaj pizzy zazwyczaj zawiera wybór świeżych dodatków (takich jak świeże i krojone pomidory, grzyby, oliwki, kiełbasa itp.), cienkie warstwy sosu pomidorowego i odrobina bazylii dla koloru i smaku.

Neapol jest także domem słynnej na całym świecie pizzy Neapolitańskiej. Podobnie jak neapolitański Nobile, pizza tutaj jest zrobiona z mieszanki różnych składników, w tym cebuli, czosnku, oliwy z oliwek, świeżych ziół, sosu pomidorowego i sera. Podstawowe składniki są następnie układane w warstwy i gotowane, aż osiągną swoją maksymalną gęstość. W tym momencie dodaje się polewę, zwykle posypaną spaghetti, klopsikami, kiełbasą lub inną posypką, którą szef zdecyduje się stworzyć. Neapol jest także miejscem narodzin słynnego na całym świecie lody Neapolitańskiej.

Inne sieci pizzy, takie jak Pizza Hut, promują wersje tego stylu pizzy, które zawierają dodane składniki i ser, które zwykle nie występują w tradycyjnej pizzy w stylu neapolitańskim. Przykładami tego typu dań są takie dania, jak pizza w stylu chicagowskim i pizza w stylu nowojorskim. Jednak Pizza Hut i inne sieci pizzerii o podobnej tematyce zwykle używają znacznie mniejszej ilości autentycznego sera z Neapolu.

Nie ma debaty na temat tego, że Neapol na Florydzie jest kolebką pizzy. Dzieje się tak dlatego, że w przeważającej części powstaje przy użyciu tradycyjnych składników, a także dodatków, takich jak oliwa z oliwek, cebula, czosnek, mięso i ser. Typowa sieć pizzerii następnie wypieka swoje ciasta, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Jednym z popularniejszych sposobów jest pieczenie ciasta i krojenie go na mniejsze kawałki. Następnie te małe kawałki wkłada się do pieca do pizzy i piecze. Innym razem spód pizzy jest wypełniony sosem pomidorowym i serem, podczas gdy górna część pizzy pozostaje gładka, aby smaki mogły się połączyć z sosem.